Hayatımızı devam ettirebilmek için her birimiz farklı alanlarda çalışıyoruz,çalışıyoruz çalışmasına ama hepimizin kafasında bir yerlerde 'acabalarımız', 'aslında ben farklı birşey yapsam ; daha mutlu olurumlarımız' dolanıp duruyor.İçlerimizden bazıları ise işte o 'Acaba'ların peşine düşüyor...
Birkaç hafta önce eğitimine katıldığım Atölye Ful'ün sahibesi Ful Hanım da işte bu acabalarının peşinden 40'ından sonra koşmuş,bunun için çok da uğraşmış çok becerikli zehir gibi bir hatun.Yolunuz düşerse kurslarına bir göz atın derim.
Gelelim bizim kursumuza :) Çok eğlendiğimiz,çok öğrendiğimiz,sosyalleşip kafa dağıttıımız, makaron yapımının tüyolarını aldığımız,lezzetli makaronlar yediğimiz müthiş bir kurs oldu.
.
Makaron yapım kursundan anladığım özet bilgi oldukça meşakkatli bir süreç olduğu ve tüm püf noktalarına harfiyen uyulması gerektiği..O nedenle ben de sizlerle bu püf noktalarını tarif içerisinde paylaşacağım.
Ve işte başlıyoruzzzzz.....:
Makaron Yapımı için Gerekli Malzemeler:
125 gr.toz badem
125 gr.pudra şekeri
120 gr.toz şeker
80 gr.yumurta beyazı
50 gr su
Neden 80 gr.yumurta beyazı diye sorabilirsiniz,çünkü işin sırrı bu kısımda aslında,her bir yumurtanın iç yapısının kendine münhasır olduğunu düşünürsek makaron yapımındaki ilk püf noktası mutlaka yumurta beyazını tarmak olduğunu söylemem yanlış olmaz.
Ara Kreması Malzemeleri:
100 gr. çiğ krema
200 gr.Kuvertür
Öncelikle toz şeker ve ve su bir kap içinde 118 dereceye gelinceye kadar kaynatılır.
İkinci püf noktası burada,makaron yapımı için daldrıma tipi ısı ölçer olmazsa olmazlar arasında.Şurubun tam 118 derecede ocaktan alınması çok önemli.
Şurubumuz 112 dereceye geldiğinde başka bir kapta yumurta beyazı kar haline getirilmeye başlanılır.118 derecede olan şurup,kabaran yumurta beyazına yavaş yavaş eklenir,kabarma görüldüğünde gıda boyası eklenir.
Sırada karıştırma işlemi var,toz badem ve pudra şekeri karışımı yumurta beyazı karışımına eklenir ve karıştırma işlemine başlanır.Üçüncü püf noktası karıştırma işlemi.Karıştırma tek yöne ve aşağıdan yukarıya doğru karışımın üzerine bastırılmadan yapılmalı,aksi halde kabaran yumurtamız sönebilir.
Oluşturulan karışım krema torbasına doldurulur.Dördüncü püf noktası bu kısımda,torbanın içerisinde kabarcık kalmaması çok önemli,kabarcık kalırsa hoşumuza gitmeyecek,delikli makaronlarımız olabilir.Bu nedenle torbanın sonundan başına doğru yavaş yavaş makaronun sıkışmasını sağlamak çok önemli.
Makaronu yağlı kağıt üzerine sıkma işlemine başlamadan önce yaptığımız karışımdan bir miktar yağlı kağıt ve tepsi arasına (yağlı kağıdı yapıştırmak için sürüyoruz).Tüm tepsiye karışımımızı sıktıkdan sonra 40 cm kadar yüksekten tepsiyi masaya birkaç kez bırakıyoruz (tepsiye serbest düşüş yaptırıyoruz),yetmiyor alt kısmına vuruyoruz.Nasıl yanii? derseniz ,tüm bunlar kabarcık oluşumunu engellemek için tekrarlanan ritüeller,farklı yöntemleri de vardır belki ama bize öğretilen bu :)
Bu kabarcıklarla da çok uğraştık dimi,ee ne yapalım ,makaronun kg fiyatını düşününce az bile uğraşıyoruz aslında.Makaron neden pahalı diye merak ederdim,nedeni badem vs. kullanımından kaynaklı diye düşünürdüm meğerse asıl neden işte bu kabarcıkların pişme esnasında makaronda çatlaklara neden olması ve böylece makaronun fire oranının artmasıymış.
Demek ki neymiş elinizi ,tepsisini dövmeyenin firesi bol olur,elinizi korkak alıştırmayın tepsiyi iyice bi dövün :))))
Sıra geldi pişirme işlemine: 120 derecelik fırında 25-30 dakika pişirme için yeterli bir süre.Yalnız bu esnada fırının kapağı açmıyoruz.
Bir tarafdan da kremasını hazırlıyoruz;100 gr.kremayı ocakta eritiyoruz.Doğranmış kuvertür üzerine,kaynatılan kremayı yavaş yavaş dökerek kuvertürün erimesini sağlıyoruz.Hazırlanan karışımı sıkma torbasına koyup,fırından çıkarttığımız makaronların üzerinlerine sıkarak ,makaronları birbirleri ile yapıştırıyoruz.
Sonuç , lezzetli mi lezzetli,şirin mi şirin mutluluk veren makaronlar...Çok uğraştık ama değdi.
Hadi afiyet olsun :)
Ben o makaronların renklerine bayılıyorum ya.. Biblo gibi koy seyret, as duvara falan:) Müthişler. Ama hiç tadına bakmadım ama alıp bakayım bari bir ara:) Çok güzel bir kurs olmuş.
YanıtlaSil